Info over de teckel

V. Niyenika langhaar teckeltjes

 

Haal je 1 Teckel in huis, wees gewaarschuwd, het "Teckelvirus"

slaat beslist toe! Meerdere teckels zullen volgen...

 

Heb je eenmaal een Teckel gehad,

dan wil je nooit een andere ras meer dan de Teckel!

 

Dit is een vaak vernomen uitspraak van de Teckeleigenaar.

 

Wie al een heeft kennis kunnen maken met deze hond, weet dat hij een intelligente, grappige maar ook eigenwijze hond is.

 

Teckels zijn zeer aanhankelijk en trouw naar de baas en sommigen stellen het niet altijd op prijs dat wildvreemden ze zo maar gelijk kunnen aaien, ze kijken de zogenaamde kat eerst uit de boom. De Teckel is ook een uitzondering op veel andere rassen met het bewust maken van oogcontact. Door het slimme karakter en het maken van oogcontact is het makkelijk snel een hechte band met de Teckel te krijgen. Dit is natuurlijk ook gunstig voor het beoefenen gehoorzaamheidcursussen en andere hondensporten. Met de Teckel zijn tal van sporten te beoefenen, ze werken graag voor hun baas. Toch is het van belang om consequent te zijn, het zijn kleine clowntjes, hebben een groot gevoel voor humor en proberen hun wil door te drijven. Teckels zijn altijd nadrukkelijk aanwezig.

 

Teckels zijn ook heel waaks, gaat de bel, dan wordt u vaak verwelkomd met een blafconcert. Hun huis en tuin is hun terrein, maar vaak ook de routes die ze wandelen wordt als van hen gezien.

Denk niet met een Teckel een "schoothondje" in huis te halen, een Teckel is grote hond in een klein lichaam, gespierd, vol uithoudingsvermogen, zelfstandig en een opvallend karakter.

 

Van oorsprong werd de Teckel gefokt voor het jagenonder de grond op vossen en dassen. Veel Teckels willen de benen nog wel eens nemen als ze niet aangelijnd lopen (bijvoorbeeld in het bos) en komen lange tijd later pas terug. Niet altijd is dit het geval, maar u moet er rekening mee houden. Ook tegenwoordig wordt er nog met de Teckel gejaagd of ingezet voor nazoekingen op aangeschoten of aangereden wild.

 

De Teckel is een uitstekende gezelschaphond en zal zich binnenshuis anders gedragen dan buitenshuis. Het zijn ontzettende kroelkonten die graag aandacht hebben en altijd in zijn voor een spelletje met de baas. Op schoot zitten doen ze dan ook graag. En menige Teckel die zichzelf onderdekt met een dekentje.

En door het handzame formaat makkelijk overal mee naar toe te nemen, in de auto, op de fiets en niet te vergeten naast de fiets.

 

Teckels kunnen een zeer hoge leeftijd bereiken. Bekend is wel dat de rug een zwak punt is. Gezegd wordt dat dit het lange lichaam komt, maar helemaal juist is dit niet, in verhouding tot een "normale" hond heeft een Teckel een lange rug, maar door de korte pootjes lijkt deze natuurlijk langer. Maar voorzichtigheid is gewenst, geen trappen lopen en niet op en af de bank e.d. laten springen. Vanzelfsprekend is overgewicht ook niet goed.

 

Met andere huisdieren kan de Teckel ook goed overweg. Is er al een grotere hond in huis, vaak zal de Teckel dan de baas zijn. Met poezen, cavia's, konijnen e.d. worden geaccepteerd zo lang de Teckel van jongs af aan er mee opgevoed wordt.

 

                                                                                          FCI Standaard

 

 

De kortharige Teckel

 

standaard 9-10 kg. borstomvang vanaf 35 cm

dwerg 5-7 kg. borstomvang 30-35 cm

kaninchen 4-5 kg. borstomvang tot 30 cm

 

De kortharige Teckel, de zogenaamde boswach-tershond of "keizerteckel" is de oervader van de teckels.

De kortharige Teckel is heel aanhankelijk en lief naar de leden van het eigen gezin. Tegenover vreemden kunnen ze nogal eens gereserveerd zijn.

De kortharige Teckel heeft een dikke korte en glanzende beharing, verhaard, maar heeft weinig onderhoud aan de vacht nodig

______________________________________

 

De langharige Teckel

 

standaard 9-10 kg. borstomvang vanaf 35 cm

dwerg 5-7 kg. borstomvang 30-35 cm

kaninchen 4-5 kg. borstomvang tot 30 cm

 

De langharige Teckel is ontstaan door het fokken van kortharige Teckels met Spaniëls en Ierse Setters.

De langharige Teckel heeft een heel zachtaardig karakter. Tegenover vreemden zijn ze vriendelijk en ook kinderen worden heel goed geaccepteerd.

Beharing: lang, zacht en glanzend, kort op het hoofd en aan de voorkant van de benen en een volle staart.

De vacht moet regelmatig geborsteld worden.

________________________________________

 

 

De ruwharige Teckel

 

standaard 9-10 kg. borstomvang vanaf 35 cm

dwerg 5-7 kg. borstomvang 30-35 cm

 kaninchen 4-5 kg. borstomvang tot 30 cm

 

De ruwharige Teckel is ontstaan door het fokken van kortharige Teckels met verschillende soorten Terriërs, et name de Dandie Dinmont terriër.

De ruwharige Teckel is de populairste onder de Teckels. Ook wordt deze nog vaak voor de jacht gebruikt. De ruwharige Teckel is heel aanhankelijk en lief naar de leden van het eigen gezin.

Beharing: draadachtig, hard en glad aanliggend met wollige ondervacht. Een duidelijke baard en wenkbrauwen. De oren kort behaard

De vacht vergt het meeste onderhoud van de 3 haarvariëteiten, een dagelijkse borstelbeurt en twee keer per jaar een plukbeurt.

 

 

Algemene uiterlijke kenmerken:

 

- De Teckel heeft korte krachtig gespierde benen, waardoor het lijf lang lijkt. De voorbenen staan stevig en matig schuin gesteld. De achterhand moet sterk gespierd, lang en breed zijn.

 

- De schouderhoogte behoort de helft van de lichaamslengte te bedragen en de borstomvang het dubbele van de schouderhoogte. De afstand tot de grond moet ongeveer 1/3 tot 1/4 t.o.v. de schofthoogte bedragen.

 

- Een diepe borst met een vooruitstekend borstbeen en een vrij lange hals, zonder keelhuid met een goed gespierde nek die overgaat een een stabiele rug.

 

- Een lang gestrekt hoofd met heldere ovaalvormige donkere ogen en een sterk en scharend gebit. Rijkelijk doch niet te lange oren dicht   tegen de wang aanliggend die mooi afgerond zijn.

 

-In dezelfde lijn als de ruggengraat aangezette staart die licht gebogen gedragen wordt en die de grond